Τελευταία νέα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

Το 2ο μάθημα φιλοσοφίας  μεταφέρεται για τη Δευτέρα 27/11 στις 18.00 μ.μ.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

Ξεκινάμε Κυριακή 19 Νοεμβρίου, 18.30 μ.μ. Δηλώστε συμμετοχή στο τηλ. 6936090112

ΕΝΑΡΞΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ "ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ"

Την Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2017, ξεκίνησαν τα μαθήματα του πρώτου σεμιναρίου γι' αυτή την ακαδημαϊκή χρονιά.
Πριν ν' αρχίσει το μάθημα, ο Πρόεδρος του Προσωρινού Δ.Σ. του Συλλόγου μας, Δρ. Θαν. Ν. Καραγιάννης, απεύθυνε τον παρακάτω χαιρετισμό στους 32 παρευρισκόμενους φοιτητές μας:

Φίλες και φίλοι, καλησπέρα σας.

Η συλλογική μας προσπάθεια συνεχίζεται κι αυτή την 3η πια ακαδημαϊκή χρονιά.

Μέσα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης πιστεύουμε ότι πρέπει να σπουδάζουμε, να μορφωνόμαστε, να επιμορφωνόμαστε, για να μπορέσουμε ν' αντιληφθούμε τι ακριβώς συμβαίνει, τι ακριβώς μας συμβαίνει.

Η εκπαίδευση και η παιδεία που έχουμε δεχθεί δε μας βοηθάει να ξεδιαλύνουμε ζητήματα και προβλήματα που έχουν σχέση με την οικονομία, την ανεργία, τη φτώχεια, την εκμετάλλευση, την αδικία, με την ίδια μας τη ζωή.

Ο Σύλλογος Εργατικής & Λαϊκής Επιμόρφωσης - Λαϊκό Πανεπιστήμιο «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΛΗΝΟΣ» είναι η εξέλιξη του Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγ. Δημητρίου & Νοτίων Προαστίων.

Οι στόχοι μας παραμένουν οι ίδιοι: Η εργατική & λαϊκή επιμόρφωση, η ανάπτυξη και καλλιέργεια της λογικής, κριτικής και διαλεκτικής επιστημονικής σκέψης, με τη μέθοδο του Διαλεκτικού και Ιστορικού Υλισμού, μια επιστημονική μέθοδος που ερμηνεύει τη φύση, την κοινωνία και την ανθρώπινη συνείδηση, με τρόπο που να κατακτούν την επιστημονική γνώση οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι, οι συνταξιούχοι και να καταλαβαίνουν την αιτία των

προβλημάτων που τους ταλαιπωρούν και έτσι στη συνέχεια να οργανώνονται και ν' αγωνίζονται για τη λύση τους.

Φιλοδοξούμε τα μαθήματα να μην έχουν μόνο επιστημονικό θεωρητικό περιεχόμενο, αλλά και πρακτικό κοινωνικό και συνδικαλιστικό αντίκρισμα.

Ο μεγάλος παιδαγωγός, φιλόσοφος, κοινωνιολόγος και κοινωνικός αγωνιστής Δημ. Γληνός έλεγε: «Η μόρφωση δεν είναι ζήτημα γνώσης, αλλά ζήτημα ζωής» Όχι, λοιπόν, «γνώση για τη γνώση», αλλά «γνώση για μια καλύτερη ζωή»!

Οι διδάσκοντες θα προσπαθήσουν και φέτος να διδάξουν με εκλαϊκευτικό τρόπο, ώστε να καταλάβουμε όλοι και όλες έννοιες δυσνόητες, που ποτέ δε θέλησε να μας διδάξει το εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Είναι αλήθεια ότι ακόμη και σήμερα που έχουν προχωρήσει τόσο πολύ οι επιστήμες, είναι πολλοί αυτοί που τρομάζουν ακούγοντας τις λέξεις «μαρξισμός», «Μαρξ», «Ένγκελς», «Λένιν» κ.ά., ακριβώς γιατί από τη μια αγνοούν την εξέλιξη της φιλοσοφίας, της κοινωνιολογίας, της πολιτικής οικονομίας στους 19ο και 20ό αιώνες, αλλά και από την άλλη γιατί το αστικό κράτος φρόντισε να συκοφαντήσει και να δυσφημίσει και τη μέθοδο του Διαλεκτικού και Ιστορικού Υλισμού και τους επιστήμονες και επαναστάτες πολιτικούς που την ανακάλυψαν, την εξέλιξαν και την εφάρμοσαν σε κοινωνικο-πολιτικό επίπεδο.

Το Λαϊκό μας Πανεπιστήμιο θα συνεχίσει την προσπάθειά του να διδάξει παλιά πράγματα, που για πολλούς θα είναι νέα και πρωτόγνωρα. Αυτό θα έχει μεγάλη αξία, αφού, όπως θα διαπιστώσουμε, μέσα στο κεφάλι μας θα συγκρούονται συνεχώς

διαφορετικές και αντίθετες πληροφορίες και γνώσεις, που δεχτήκαμε και ιδέες που έχουμε.

Σήμερα ξεκινάει ένα σημαντικό σεμινάριο «Πολιτικής Οικονομίας» μ' έναν αξιόλογο διδάσκοντα, τον Γιάννη Βεντούρα, οικονομολόγο και συγγραφέα. Ελπίζω να το απολαύσετε μέχρι το τέλος.

Η πρότασή μας είναι να προσπαθήσετε να διαβάσετε σταδιακά το βιβλίο που προτείναμε, ώστε πριν από το μάθημα να έχετε κάποια γνώση και να έχουν δημιουργηθεί απορίες, ώστε να ξεδιαλύνονται κατά την ώρα του μαθήματος ή σε κάποιον άλλο χρόνο που θα συναποφασισθεί.

Εύχομαι να γίνουμε πολλοί, που να μη μας χωράει αυτή η αίθουσα, γιατί αυτό θ' αποδείξει έμπρακτα και την αναγκαιότητα για επιμόρφωση.

Σας προτείνουμε να παρακολουθήσετε και τα υπόλοιπα σεμινάρια και να προτείνετε και στους φίλους σας να έρχονται στα μαθήματα. Μέσα στο Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο ακολουθούν σεμινάρια Φιλοσοφίας (6 μαθήματα), Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας (Σχολή Γονέων) (5 μαθήματα) και Νεοελληνικής Ποίησης (3 μαθήματα). Θα ενημερώνεστε από την ιστοσελίδα μας και με φωτοτυπίες όσοι δε χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο.

Καλό διάβασμα, καλές σπουδές, καλή συνέχεια.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς. 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ & ΛΑΪΚΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ
ΛΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΛΗΝΟΣ»

ΑΠΟΦΑΣΗ
ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Σήμερα, Σάββατο, 14 Οκτωβρίου 2017, ώρα 17.00, συνεδριάσαμε στην έδρα του (Ηρακλέους 10 και Καλλιρρόης, Αθήνα) το Προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο του υπό ίδρυση Συλλόγου μας και μεταξύ άλλων θεμάτων, τα οποία συζητήθηκαν,

                                                                                     Α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε

Για λόγους ανεξάρτητους της θέλησής μας να διακόψουμε τη μέχρι τώρα επιτυχή καθ' όλα λειτουργία του Φωτογραφικού Εργαστηρίου μας, με την καθοδήγηση και διδασκαλία του ερασιτέχνη φωτογράφου κ. Σπύρου Σανσονέτη, ο οποίος ιδία βουλήσει και μετά από πρόταση του μέλους του Δ.Σ. κ. Χρήστου Δημούλα, εντάχθηκε με τη φωτογραφική ομάδα του στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο Αγ. Δημητρίου Αγ. Δημητρίου & Νοτίων Προαστίων (προηγούμενη ονομασία του Συλλόγου μας) για την ακαδημαϊκή χρονιά 2016-2017.

Το Τμήμα «ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ» του Συλλόγου μας δε θα λειτουργήσει για κάποιο χρονικό διάστημα.

Ευχαριστούμε το διδάσκοντα κ. Σπύρο Σανσονέτη για τη μέχρι τώρα συμμετοχή και προσφορά του στη συλλογική μας προσπάθεια για εργατική και λαϊκή επιμόρφωση και του ευχόμαστε καλή συνέχεια και καλλιτεχνικές φωτογραφικές επιτυχίες.

Επίσης, ευχαριστούμε όλα τα μέλη του Φωτογραφικού Εργαστηρίου «ΦωτοΠρολετάριοι» για τη συνεργασία και τους ευχόμαστε καλή συνέχεια και καλλιτεχνικές φωτογραφικές επιτυχίες.

Αθήνα, 14.10.2017

                                Ο Πρόεδρος                                                                        Η Γραμματέας

                       Θαν. Ν. Καραγιάννης                                                                Γεωργία Μαυρέα